pátek 21. prosince 2018

Vánoční taktický speciál 2018!

Vítej na prozatímních stránkách ŠK Zlín Malenovice!

Obdržel jsem partie ze 4. kola a ukázal je Rybce3, zda společně vyberem nějaký soutěžní úkol z posledního úspěšného vystoupení našich hráčů v Kroměříži. Na šachovnicích byla spousta zajímavých momentů a Rybka někdy nevěřícně zírala. Vybrali jsme společně soutěžní úkol, který jsem vzhledem k počtu figur i následovně ohodnotil. Pozice na digramu je z partie hrané dne 9.12.2018 v Kroměříži na 1. šachovnici. Rybce se hra černého líbila a hned po několika málo tazích poznala že to hrál už nějaký hráč! Více podrobností viz. řešení. Pro nalezení správných tahů je však nutné prokázat trochu taktického postřehu! Poslední tah bílého, který na první pohled nevypadá jako chyba byl 26. Jc3-e2.




Vybral jsem dále několik speciálních předvánočních problémků z chesstempo.com., kde se snaží pomoci všem hráčům bez rozdílu výkonnosti zlepšit svou hru. Nemusíš vůbec umět hrát šachy, ta stránka je už tak chytrá, že nezaznamenává jen veškerý zde strávený čas, ale řekne ti jak hodnotí tvou herní sílu a naučí tě případně i chodu figur! Každý zde dostává problémy v rámci svého ratingu. A mají jich zde připraveno spoustu i pro úplné začátečníky.
Ukázka1 , ukázka 2 , takže se naučíš hrát šachy touto zábavnou cestou.
Samozřejmě doporučuji se zde zaregistrovat jako uživatel pod svým nickem. Uvidíš pak detailně svou historii, jak a kdy jsi to řešil a další podrobnosti. Nemusíš mít žádný strach, nikdo mě tu neobtěžuje po zadání e-mailové adresy, všichni zde řeší tisíce, desetitisíce ba i statisíce svých vlastních problémů a když budeš chtít, můžeš se na osobní historii každého i podívat. Nyní je registrováno 12 915 aktivních uživatelů. Viděl jsem tu celé listy komplet krásně zelené, na každém bylo 50(!) korektně vyřešených standard problémků! Nevím kdo to řešil, ale rozhodně nepodváděl a ty časy byly i u "superproblémů" fantastické! Má zde i hodně hodnocených komentářů a z jeho historie je poznat neuvěřitelně vyvinutý taktický postřeh, spojený s hlubokým propočtem a velkým citem pro pozici. Jeho standard rating už byl tak vysoký, že mu body připisovali jen po setinách bodu nebo vůbec ne, tak ho to prostě na chesstempu přestalo asi bavit.

Nyní již k slíbeným úkolům. Nejedná se o žádné superproblémy s dlouhou sérií tahů, ale každý problém je tak trošku záludný.

Ukázka č.1. Měl by se ukázat diagram a hledáš nejlepší tah, pokud jej najdeš, hledáš další! Jinak po registraci při řešení a neúspěchu hned "zčervenám" a můžu si pak třeba přečíst komentáře.

Ukázka č.2: Pokud jsi úspěšně zvládl první ukázku, zde to bude možná obtížnější. Standard rating u ukázky č.2 je 1869,3 bodu.

Ukázka č.3: Standard rating problému č. 95055 je 2127,4 bodu. Poslední předvánoční ukázka je i přes poměrně vysoký rating řešitelná. Takových tu ale moc nemají.

Jestli jsi byl 3x zelenej, tak srdečně blahopřeji !

Veselé Vánoce a spoustu vyřešených problémů přeji všem! Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...